27.6 PEPO - STPS

PEPOLLE 1-1 "HÄVIÖ"

 

Kolmosen kärkipeli pelattiin tiistai-iltana Sammonlahden nurmella PEPOn ja STPS:n välillä. PEPO oli ottelussa vahvasti kuskin paikalla ja loi ison määrän maalintekopaikkoja, joita kotijoukkue ei pystynyt hyödyntämään kuin kertaalleen. Sen sijaan vieraat onnistuivat tehokkaammin muutamasta paikastaan iskemään myös yhden maalin, joten lilojen nousuhaaveiden kannalta katkeraan 1-1 (1-1) tulokseen oli tyytyminen.

PEPO aloitti ottelun määrätietoisesti ja peli rullasi erinomaisesti. Monipuolisella pelaamisella, hyvällä liikkeellä ja syöttöpelillä peliväline pysyi ensimmäiset 25 minuuttia STPS:n päädyssä. Kotijoukkueen pelissä kaikki tuntui toimivan upeasti, mutta maalintekovaiheessa oli off-nappi pohjassa. 5-6 selkeää maalintekopaikkaa hukattiin - parhaimmillaan Noora Leino ja Netta Jaakkola pääsivät lähietäisyydeltä ohjaamaan palloa maaliin, mutta ilman tulosta. Maaliin pallo lopulta saatiin, kun Nopi puski pelivälineen upeasti sisään Emma Nuutisen kulmasta - harmi vain että avustava tulkitsi Nopin rikkoneen tilanteessa ja näin maali jäi syntymättä. Lopulta tästä sisuuntuneena Iina Kinnusen hieno aikainen keskitys löysi Reetrika Pekonen, joka viimeisteli ykkösellä ylänurkkaan - ansaittu 1-0 johto noin 20 minuutin kohdalla. Maalin jälkeen PEPOn ote hieman hyytyi ja STPS sai muutaman vastaiskupaikan, jotka selvästi nostivat joukkueen itseluottamusta. Lisää vettä myllyyn toi vieraiden Viivi Wuorio, joka seurasi vaparin jälkesen irtopallon ja tasoitti pelin. Loppu puoliaika oli aika sekavaa peliä molemmin puolin, etenkin PEPOn peli oli turhan hätäistä roiskimista. Tauolle siis 1-1 tilanteessa.

Toinen puoliaika jatkui oikeastaan siitä, mihin ensimmäinen jäi. PEPO vei peliä selkeästi, mutta viimeistään murtautumisvaiheessa homma ei tuntunut toimivan. Viimeiset ratkaisut murtavien syöttöjen ja liikkeiden osalta olivat heikkoja tai vääriä. Pelaajien työmäärä kentällä oli koko ajan kiitettävä, mutta edelleen malttia tuntui puuttuvan kotijoukkueen otteista. Ajoittain päästiin hyvillä syöttökombinaatioilla eteenpäin, mutta usein pelattiin liikaa pystypalloja liian nopeasti. Tästä huolimatta PEPO loi tukun hyviä maalintekopaikkoja, joista parhaat osuivat jälleen Nopille ja Reetulle. Useampi orastava tilanne kaatui paitsioihin ja heppoisiin rikkeisiin. Erikoistilanteitakin hankittiin iso määrä, mutta niistä paras terä jäi puuttumaan. Pelin loppupuolella Nopi ohitti jo vieraiden maalivahdin, mutta tällä kertaa vieraiden puolustaja torjui Nopin vedon maaliviivalta. Vieraat onnistuivat lähinnä erikoistilanteiden kautta luomaan vaaraa PEPO-maalille ja osuivat lähimmillään ylärimaan. Lilat yrittivät vimmatun väkisin loppuun saakka, mutta ilman tulosta. 1-1 tulos tuntui selkeän hallinnan ja hukattujen maalipaikkojen myötä tappiolta, joka oli vain hyväksyttävä.

Jalkapallo on maalintekopeli ja PEPOlaisille olisi todella toivonut onnistumisia, joita ei tällä kaudella ole liikaa tullut. Joka tapauksessa PEPO pelasi ottelun alun hienosti joukkueena, jota oli takulla ilo seurata. Tähän ja loppuun saakka yrittämiseen voidaan olla tyytyväisiä, vaikka monilla pelin osa-alueilla jäi paljon parannettavaa. Murtautumis- ja maalintekovaiheessa on toki eniten parannettavaa, mutta alkua lukuunottamatta PEPOn peliä leimasi kiire ja jonkinlainen pakko pelata palloa nopeasti eteenpäin. Muutamalla kontrollisyötöllä ja painopisteen muutoksella tilaa olisi ollut monesti löydettävissä paremmin. Kokonaisuudessaan tulevaisuudessa olisi pystyttävä pelaamaan tasaisemmin ja kärsivällisemmin koko 90 minuuttia, nyt peli katosi johonkin loistavan alun jälkeen. Lisäksi erikoistilanteista pitäisi pystyä hyödyntämään paremmin - nyt niitä ei oikein saatu edes kohdealueelle tai maalipuitten väliin. Tasapeli oli aikamoinen kolaus PEPOn nousuhaaveille, mutta puolet peleistä on vielä jäljellä, joten loppuun saakka täytyy taistella. Nyt on aika hengähtää pienen kesätauon ajan, jatkaa sen jälkeen syyskierrokselle omaan tekemiseen uskoen. Seuraava kolmosen peli pelataan 19.7. Kouvolassa Susia vastaan. STPS-pelin MVP-palkinnon saa hurjasti taistellut, ovelasti hyökkäyksiä rakennellut ja maalinkin viimeistellyt Reetrika Pekonen. Kaksi tähteä ansaitsee hyvin peliä katkonut ja joukkuetta tsempannut toppari Jenny Korhonen. Yksi tähti menee Noora Leinolle, joka aiheutti koko ajan vaaraa vieraiden maalille pallon saadessaan ja teki paljon töitä tuttuun tapaansa.

 

KOLMOSEN KEVÄTKIERROKSEN KLIIMAKSI ODOTTAA

 

Naisten kolmosen kevätkierros huipentuu PEPOn osalta tulevana tiistaina Sammonlahdessa, jossa vastaan asettuu sarjan kärkikastiin kuuluva STPS. Pelin henki on tässä ottelussa selvä - kumpikaan ei saa hävitä ottelua, mikäli haluaa taistella karsintapaikasta syksyllä. Panokset ovat siis kovat ja lähtökohdat tasaiset, joten edessä lienee jännittävä ja hyvätasoinen kamppailu.

STPS on jo usean kauden ajan kuulunut kolmosen kärkikaartiin ja hakenut nousua kakkoseen. Joukkue materiaaliltaan tasainen nippu, josta löytyy paljon nuoruuden intoa ja taitoa sekä kokemusta ja juoksuvoimaa. Taitava ja vahva maalitykki Viivi Wuorio pystyy myös ratkaisujen ohella rakentelemaan peliä ja on vauhtiin päästessään vaikea pysäytettävä. Nopeat Heidi Malkki ja Anna Tiirola takaavat joukkueen suurimman vahvuuden eli hyökkäysvoiman. Sen sijaan joukkueen puolustus- ja maalivahtipeli herättävät pieniä kysymysmerkkejä, varsinkin kun monivuotinen luottotoppari ja ex-liigapeluri Anniina Puurtinen on ollut sivussa peleistä. Paraimmillaan STPS pelaa monipuolista hyökkäyspeliä, jossa hyvä liike ja yksilöiden vahvat tempokuljetukset näyttelevät tärkeää osaa. Lisäksi joukkueessa on kosolti juoksu- ja kamppailuvoimaa, jota se osaa parhaimmillaan hyödyntää erinomaisesti. Sarjataulokossa joukkue kärkkyy PEPOn vanavedessä kolmantena. Keskinäiset ottelut ovat olleet viime aikoina tasaisia, vaikka kevään harjoitusotteluissa PEPO oli niukasti parempi. Sarjapeleissä joukkueet eivät ole aiemmin kohdanneet, joten jätetään treenimatsit omaan arvoonsa.

PEPO otti viime kamppailussa tärkeän voiton Mikkelissä, mutta nyt haaste on luokkaa isompi. Omassa pelissä on rutkasti parannettaavaa, etenkin pelinavaamisen ja rakentelun osalta. Myös maalintekopaikkojen hyödyntämisessä on ollut kehitettävää. STPS pelissä tärkeää on nimenomaan rakentelu- ja avausvaihe, jolloin pallosta on pidettävä hyvää huolta. STPS osaa hyödyntää vastaiskut nopeiden ja vahvojen pelaajien avulla. Omalla aktiivisella ja kovalla prässillä on pystyttävä luomaa painetta vastustajan puolustukseen ja kamppailtava vahvasti. PEPO ei voi antaa tilaa vieraiden nopeille kuljetuksille tai linjan taakse suuntautuville juoksuille. Pelin hengen tietävät kaikki, joten asenne on taatusti kunnossa. Nyt onkin pystyttävä pelaamaan joukkueena ja keskityttävä peliin, vaikka vastustaja pystyy varmasti tekemään PEPOn illasta hankalan. Kärsivällisyys ja huolellinen syöttöpeli painopistettä muuttaen auttavat rauhoittamaan peliä, joten myös pelirohkeus nousee tiistai-illan taistossa isoon osaan.

 

N3 TI 27.6. KLO 19.00 PEPO - STPS SAMMONLAHDEN NURMI, LAPPEENRANTA